18/07/12

gnocchi alla sorrentina





Πριν αρκετο καιρο εγραψα την συνταγη για το πως φιαχνουμε νιοκι με πατατες. Εαν θυμαμαι καλα ειχα υποσχεθει να βαλω και μια χαρακτηριστικη συνταγη μαγειρεματος. Προσωπικα μου αρεσουν πολυ με γκοργνοντζολα, αλλα τωρα που ειναι καλοκαιρι, προτιμω μια συνταγη σαν αυτην που ακολουθει. Καλοκαιρινη, με ιταλικα χρωματα και χαρακτηρα, απο μια υπεροχη περιοχη της νοτιας Ιταλιας, του Σορρεντο, αποτελει ενα απο τα πιο δημοφιλη ιταλικα πιατα που βρισκουμε ανα τον κοσμο.Τα νιοκι εαν θελουμε τα αγοραζουμε, αν και δεν γνωριζω εαν βρισκονται στην Ελλαδα. Bρισκονται? Μα και να τα βρισκουμε, οπως εγω τα βρισκω ετοιμα, προτιμοτερο  να τα φιαξουμε μονοι μας. Ειναι ευκολα και πολυ οικονομικα.  Τωρα οσον αφορα τα τυρια, σε γενικες γραμμες, εαν υπαρχει εναλλακτικη με ελληνικα τυρια συνηθως  την προτεινω. Υπαρχουν ομως συνταγες που τουλαχιστον εγω, δεν βρισκω κατι εναλλακτικο, οπως αυτη για παραδειγμα,  οποτε προτιμω να το προτεινω με τα ιταλικα τυρια, για να σεβαστω και την προελευση του!!! Eυτυχως  μοτσαρελλα και παρμεζανα στην Ελλαδα βρισκονται!

Συστατικα:
-          νιοκι
-          1 μοτσαρελλα
-          τριμμενο τυρι παρμεζανα η γκρανα
-          σαλτσα ντοματας τυπο πουμμαρο
-          1 σκελιδα σκορδο
-          φυλλα φρεσκου βασιλικου
-          εξτρα παρθενο ελαιολαδο
-          αλατι
Διαδικασια:
Φιαχνουμε την σαλτσα βαζοντας σε τηγανι το σκορδο με το λαδι σε σιγανη φωτια. Μολις το σκορδο ξανθινει, το βγαζουμε και ριχνουμε την σαλτσα ντοματας. Αλατιζουμε και αφηνουμε να σιγοβρασει για περιπου 20 λεπτα. Ριχνουμε τα φυλλα βασιλικου κομμενα, ανακατευουμε και αποσυρουμε απο την φωτια.
Σε αλατισμενο νερο βαζουμε τα νιοκι να βρασουν. Δεν τα ριχνουμε ολα μαζι για να μην πεσει αποτομα η θερμοκρασια του νερου, εξ αλλου μετα θα μπουν στον φουρνο, οποτε δεν μας ενδιαφερει εαν τα πρωτα που θα βγαλουμε κρυωσουν λιγο. Οταν κοχλαζει το νερο, τα ριχνουμε λιγα λιγα και μολις ανεβουν στην επιφανεια τα βγαζουμε με τρυπητη κουταλα φροντιζοντας να μην μεταφερουμε νερα στο ταψακι που θα τα βαλουμε,  στο οποιο θα εχουμε βαλει μερικες κουταλιες απο την σαλτσα μας.
Βαζουμε ολα τα νιοκι στο ταψακι, ριχνουμε απο πανω την υπολοιπη σαλτσα,  ανακατευουμε πολυ ελαφρα, βαζουμε την μοτσαρελα κομμενη σε μικρα κυβακια, ριχνουμε αφθονο τυρι τριμμενο και βαζουμε στο γκριλ για περιπου 10 λεπτα.



Οgni tanto desidero scostarmi dalla cucina greca, primo per il desiderio di mangiare un piatto italiano, secondo per proporlo ai miei connazionali ; onestamente non so se in greci in Grecia conoscano questo, quando ci vado non bazzico i ristoranti italiani per ovvie ragioni.
Sarò molto sintetica nella descrizione, visto che come si usa dire dalle mie parti "porto civette ad Atene". La frase equivale al dire una cosa ovvia, risaputa, ed è dovuta ad Aristofane che la usò in una delle sue commedie, ma non chiedetemi quale, tanto non me lo ricordo; e lo disse perchè essendo la civetta l'uccello sacro della dea Atena, ed essendo quest'ultima la protettrice di Atene, voleva significare l'ovvietà manifesta.
Prepariamo quindi gli gnocchi  come si vede qui. Mentre riposano, prepariamo una salsa con uno spicchio di aglio schiacciato e fatto rosolare in olio evo. Togliamo l’aglio, aggiungiamo della passata di pomodoro, saliamo e cuociamo a fuoco basso per circa 20 minuti. Aggiungiamo foglie di basilico fresco tritato,  mescoliamo e ritiriamo dal fuoco.
Mettiamo a lessare gli gnocchi in acqua salata e quando riaffiorano in superficie li togliamo con una schiumarola e li versiamo in una pirofila, sul cui fondo avremmo versato qualche cucchiaiata di salsa.
Versiamo sugli gnocchi il resto della salsa, uniamo cubetti di una mozzarella e spargiamo abbondante parmigiano grattugiato.
Mettiamo al grill per una decina di minuti.




11 commenti:

Ερμιόνη ha detto...

Καλημέρα Ειρήνη μου!
Εξαιρετικό το σημερινό σου πιάτο! Όλως τυχαίως το έφτιαξα κι εγώ το σαββατοκύριακο και το ευχαριστηθήκαμε πολύ!
Χρησιμοποίησα έτοιμα νιόκι, αλλά φαντάζομαι ότι με τα χειροποίητα θα είναι απλά απίθανο!
Φιλιά

Irene ha detto...

@ερμιονη
α! οποτε βρισκονται ετοιμα νιοκι στην ελλαδα. δεν ετυχε ποτε να τα δω, ισως γιατι δεν εχω λογο να τα ψαξω!!
καλη σου μερα

mm_skg ha detto...

Καλημερα κι απο μενα Ειρηνη!
Σιγουρα εχει ετοιμα νιοκι, οι φιλες να τα ψαξουν στα ψυγεια ομως και οχι στα ραφια! Η συνταγη ειναι απο τις αγαπημενες μου. Συμφωνω απολυτα οτι πρεπει να χρησιμοποιησεις τα ιταλικα τυρια, αλλιως παιρνεις κατι, νοστιμο παλι, αλλα τελειως διαφορετικο! Πρεπει να με πιασει η προκοπη καποια μερα και να φτιαξω κι εγω νιοκι... Δυστυχως στο σπιτι δεν τα πολυαρεσουν και σπανια αποφασιζω να μαγειρεψω μονο γι μενα, αλλα νομιζω οτι που και που πρεπει να coccolare me stessa!
Φιλια!

virgikelian ha detto...

Un piatto squisito, mi farei proprio invitare. Un saluto.

Ειρήνη Ε. ha detto...

Ειρήνη, εύκολο και ελαφρύ φαγάκι, το νιόκι από την Νότια Ιταλία. Έχει τα Ιταλικά χρώματα, όπως το λες. Αλλά και άρωμα μεσογειακό που τόσο μου αρέσει!
Δεν ξέρω πόσον καιρό έχεις να έλθεις στην Ελλάδα, αλλά νιόκι φρέσκα, βρίσκω εδώ και χρόνια σε μεγάλο σούπερ μάρκετ. Τα έχω φτιάξει σε περίοδο εορτών. Βέβαια σαν τα σπιτικά δεν είναι, αλλά γλυτώνω τον χρόνο της προετοιμασίας του νιόκι.
Καλό απόγευμα.

Irene ha detto...

@marina
εχεις δικιο και αυτο ηταν και το σκεπτικο μου. με ελληνικα τυρια εχεις κατι το εξισου νοστιμο αλλα ολοτελα διαφορετικο. μαρινα, στο σπιτι μου τα μπαρμπουνια τα τρωω μονο εγω διοτι εχουν πολλα κοκκαλα. δεν ξερω εαν με πιστευεις, αλλα τυχαινει να παω στην ψαραγορα και να ζητησω 3 μπαρμπουνια!!! μονο για εμενα. για τον λογο που λες. coccolare me stessa! καλο βραδυ

@virgikelian
e io ti invito!!!

@ειρηνη
ναι, τελικα το καταλαβα οτι υπαρχουν νιοκι στην ελλαδα. εχω ακριβως ενα χρονο να ερθω, αλλα αφου υπαρχουν εδω και χρονια, μαλλον ισχυει οτι δεν τα ειδα διοτι δεν ειχα λογους να τα ψαξω.
ειρηνη, ειναι εισαγωγης? εαν ναι, τι μαρκα?

Isabel ha detto...

Me sale fatal el gnocchi Irene, no consigo que no estén como piedras... tiene tan buena pinta ese plato...

matematicaecucina ha detto...

Buono ad ogni latitudine, ormai è un piatto internazionale, l'hai riproposto benissimo! Laura

kiki ha detto...

Τέλειο δείχνει!!!

Unknown ha detto...

Ειρήνη πιο σουπερμάρκετ έχει φρέσκα αλλά καλά νιοκι γιατί δεν έχω βρει :(

Irene ha detto...

Δημητρη σε ποια πολη ζεις?

Posta un commento